Lyssna på sidan Lyssna
Skadedjur i ett sovrum.

Publicerad:

Skadedjur

Det finns en rad saker du kan göra själv för att minska risken för skadedjur i ditt hem. Om du misstänker att du fått skadedjur i din bostad är det viktigt att du gör en felanmälan till oss.

Oavsett hur skadedjur kommit in i lägenheten är du som hyresgäst enligt hyreslagen skyldig att anmäla. Om du gör det i tid går det smidigare och snabbare att få bort dem.

Gör en felanmälan om du upptäcker skadedjur

Till felanmälan

Fakta om skadedjur

Risken för skadedjur minskar avsevärt om du håller rent. Se till att det inte finns matrester eller smulor i köket och att du kastar soporna regelbundet. Skadedjur trivs där det är smutsigt.
  • Det vanligaste skadedjuret är silverfiskar som trivs i fuktiga miljöer. Silverfiskar är ofarliga, men kan upplevas obehagliga.
  • Även om du har ett rent kan du drabbas av förrådsinsekter som exempelvis mjölbaggar. De följer oftast med nyinköpta torrvaror. Skarp lukt och små gula larver i torrvaran är ett tecken på mjölbaggar. Töm genast skafferiet och städa det.
  • Vägglöss kan följa med i resväskor och i begagnade möbler. Om du misstänker att du blir biten på natten, upptäcker svarta små prickar i eller runt sängen, eller små runda blodfläckar på lakan är det tecken på vägglöss. Att exempelvis ta upp en säng från ett soprum kan sprida vägglöss i en fastighet.
  • Tips för att undvika vägglöss efter utlandsresa: Förvara resväskan på golvet, långt bort från sängen. Tvätta alla kläder på 60 grader eller lägg dem i frysen i minst en vecka.
  • Pälsängrar är ett vanligt skadedjur som gillar att äta på textilier som ull, skinn eller päls. Hål i yllekläder eller kala fläckar på kläder kan det vara pälsängrar. De är ofarliga men svåra att få bort. Städa noggrant, lägg undan rena kläder och kontrollera undanlagda textilier regelbundet. Tips! Placera cederblock eller lavendel bland dina textilier för att motverka pälsängrar.
Pratbubblor

Kontakta oss

Strömsunds hyresbostäder AB

Storgatan 19

833 33 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: