Lyssna på sidan Lyssna
Skadedjur i ett sovrum.

Publicerad:

Information om skadedjur

Det finns en rad saker du kan göra själv för att minska risken för skadedjur i ditt hem. Om du misstänker att du fått någon sorts skadedjur i din bostad, kontakta oss i första hand.

Fakta om skadedjur

  • Oavsett hur skadedjur kommit in i lägenheten är du som hyresgäst enligt hyreslagen skyldig att anmäla. Om du gör det i tid går det smidigare och snabbare att få bort dem.
  • Det vanligaste skadedjuret är silverfiskar som trivs i fuktiga miljöer. Silverfiskar är ofarliga, men kan upplevas obehagliga.
  • Risken för skadedjur minskar avsevärt om du håller rent i din lägenhet. För att minska chansen att skadedjur ska trivas hos dig är det bra om du dammsuger i ditt skafferi och håller rent, att du ser till att det inte finns matrester eller smulor i köket och att du är noga med att kasta soporna regelbundet. Tänk på att skadedjur trivs där det är smutsigt.
  • Om du upptäcker eller misstänker att du fått skadedjur eller ohyra så ska du som hyresgäst göra en felannälan till Strömsunds Hyresbostäder. Om du väntar för länge med att åtgärda problemet finns risken att skadedjuren sprider sig ytterligare.
  • Även om du har ett rent och fint hem kan man ändå ha otur att få så kallade förrådsinsekter som exempelvis mjölbaggar. Dessa följer oftast med nyinköpta torrvaror. Ett sätt att veta om du har mjölbaggar är att det i torrvaran är en skarp lukt och vid en närmare kontroll kan du se små gula larver. Om du fått mjölbaggar så måste du genast tömma skafferiet och städa i det.
  • Vägglöss är idag ett vanligt skadedjursärende hos Anticimex och det är vanligt att vägglöss kan följa med i resväskor och i begagnade möbler. Om du misstänker att du blir biten på natten och upptäcker svarta små prickar i eller runt sängen så är det tecken på vägglöss. Små runda blodfläckar på lakan kan också vara tecken på vägglöss.
  • Att exempelvis ta upp en säng från ett soprum kan mycket väl vara en anledning till att det sprids vägglöss i fastigheten.
  • Ett tips för att minska risken att få med sig vägglöss om du är ute och reser är att du inte ska förvara väskan på golvet och inte heller nära sängen. Så fort du kommer hem så är ett tips att du tvättar kläderna på 60 grader eller lägger dem i frysen i minst en vecka.
  • Pälsängrar är också ett vanligt förekommande skadedjur som gillar att äta på textilier som till exempel ull, skinn eller päls. Om du till exempel finner hål i yllekläder eller kala fläckar på kläder kan det vara tecken på att du har pälsängrar. Pälsängrar är ofarliga men för att få bort dem måste du ha tålamod och vara noggrann. För att minska risken att pälsängrar ska trivas hos dig kan du med fördel placera ett cederblock eller lavendel bland dina textilier.
  • För att slippa pälsängrar så är det viktigt att städa, att lägga undan rena kläder, och att kontrollera undanlagda textilier regelbundet.
Pratbubblor

Kontakta oss

Strömsunds hyresbostäder AB

Storgatan 19

833 33 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: